1995 óta a pénzpiacon

A fogyasztóbarát lakáshitel bevezetése miatt októbertől fellendülhet a lakáspiac

A fogyasztóbarát lakáshitel bevezetése miatt októbertől fellendülhet a lakáspiac
Szeptemberben, az iskolakezdés miatt, kicsit álmosabb volt a lakáspiac, de a hónap végétől ismét felpöröghetnek az események. Az év hátralevő részének a slágere a fogyasztóbarát lakáshitel lehet.

A legtöbb banknál még ki sem jött a konstrukció. de már most sokan érdeklődnek a július 1-től forgalmazható minősített fogyasztóbarát lakáshitelek iránt. A GDN Ingatlanhálózat Hitelközpontjának vezetője elmondta, hogy a terméket úgy kell elképzelni, mint a védjegyet a kiváló magyar élelmiszerek esetében.

Szintén megtudtuk, hogy csak azok a konstrukciók kaphatják meg a minősítést, amelyek az MNB által szabott kritériumoknak megfelelnek. Az egyik ilyen feltétel, hogy a kamatperiódus hossza három, vagy annál több év legyen. További lényeges kritérium, hogy a hitelező által választott referenciaértékhez viszonyított kamatfelár nem haladhatja meg a 3,5 százalékpontot.

A szakértő elmondta, fontos előnyt jelent, hogy az új hiteleknél a tőkének már az első pillanattól fogynia kell, és a határidők és a díjak kapcsán is kereteket szab a bankoknak.

A Magyar Nemzeti Bank ősszel reklámkampányt indít a fogyasztóbarát hitelek népszerűsítésére és emiatt október elejétől dömpingre számítanak a piacon.

Ugyanakkor a GDN Ingatlanhálózat Hitelközpontjának vezetője még mindig úgy gondolja, hogy fontos alaposan utánajárni minden lehetőségnek.

Szerinte az ügyfelek 70 százalékának biztosan kedvező lesz majd a fogyasztóbarát hitel, de az emberek élethelyzetétől is függ, hogy kinek mi a legmegfelelőbb, hiszen nincs rá garancia, hogy mindenkinek a kirakattermék a legjobb választás.

Forrás: origo.hu
2017.09.11