1995 óta a pénzpiacon

Alacsony nyugdíj várható – már ketyeg a nyugdíjbomba

Alacsony nyugdíj várható – már ketyeg a nyugdíjbomba

A magyarok többsége aggódik a leendő túl alacsony nyugdíj miatt, e célra félretenni viszont nem sietnek.

Csaknem minden második magyar (41 százalék) arra számít, hogy nagyon nehezen él majd meg pusztán az állami nyugdíjból. Harmaduk szerint az állami nyugdíj semmire sem lesz elég, míg 15 százalékuk egyenesen azzal számol, hogy egyáltalán nem is kap állami nyugdíjat – derül ki a K&H Biztosító felméréséből.

Bár a harmadik negyedévhez képest csökkent az arányuk, de 35 százalék még mindig úgy gondolja, hogy nyugdíjasként nélkülözni fog. Ugyanennyien vélik úgy, hogy nem tudják majd fenntartani a lakásukat. A válaszokból kiderül: 43 százalék gondolja úgy, hogy valamivel rosszabbul él majd nyugdíjas korában az állami nyugdíjból és egyéb megtakarításaiból. Ugyanolyan vagy jobb életszínvonalban mindössze 23 százalék reménykedik, ennek ellenére a válaszadók egyharmadának nincs semmilyen megtakarítása.

alacsony nyugdíj

A többség tehát tisztában van azzal, hogy nyugdíjas éveire anyagi problémái lehetnek, a “nyugdíjbomba” tehát tudatosulni látszik. Már kérdés, hogy a hatástalanítása érdekében ki milyen erőfeszítéseket tud vagy akar tenni – állapította meg Kuruc Péter, a biztosító életbiztosítás és saját értékesítési csatornák divíziójának vezetője.

Az eredmények alapján a többség tart attól, hogy hosszú távon a megtakarítások keveset érnek majd, illetve az állam elveheti azokat.

Arra a kérdésre, hogy az állami alacsony nyugdíj mellet még milyen megélhetési forrásokra számítanak, a válaszadók 33 százaléka az önkéntes nyugdíjpénztárt említette. 12 százalék úgy gondolja, hogy az ingatlanából élne majd meg, 10 százalék pedig a nyugdíj biztosításokra számít. A válaszadók 9 százaléka abban bízik, hogy a vállalkozásából meg tud majd akkor is élni, míg 8 százalék arra bazíroz, hogy nyugdíjas korában a a gyermekeitől kap anyagi támogatást. További 38 százalék egyik lehetőségre sem számít.

Az elegendő nyugdíjhoz átlagosan 21 ezer forintot tartanának szükségesnek havonta megtakarítani.

Forrás: napi.hu
2016.02.06.