1995 óta a pénzpiacon

A lakáskiadás még mindig az egyik legjobb befektetés

A lakáskiadás még mindig az egyik legjobb befektetés

A lakáskiadás még mindig az egyik legjobb befektetés, mivel magas hozamot lehet vele elérni. Budapesten például 5,2 százalékos hozam érhető el. Más vidéki nagyvárosokban akár 6-8 százalék is lehet. Az albérletárakat valamelyest mérsékelheti a kínálat esetleges bővülése, ami egyben stabilizálhatja a piacot.

A magyar lakóingatlanok piacán további élénkülést hozhat, ha a magyar háztartások megtakarításainak egy részét lakásvásárlásra fordítják. Jelenleg a hivatalos adatok szerint csak látra szóló betétben 4436 milliárd forint volt júliusban. Ennek piaci átlagkamata kevesebb mint 0,1 százalék. Ez a jelenlegi 2,6 százalékos inflációval együtt reál értelemben negatív hozamot, azaz veszteséget jelent.

A nagyobb megtérülést nyújtó, hosszabb távú megtakarításokkal is versenyképes lakáspiaci hozamok ehhez képest jóval vonzóbbak.

Összességében az alacsony betéti kamatok és hozamok miatt egyre több szabadon felhasználható pénzzel rendelkező háztartás a jóval komolyabb hozammal kecsegtető lakáspiac felé fordulhat. Ez derül ki az ingatlan.com és a BankRáció.hu közös elemzéséből. Ezzel összhangban van a Magyar Nemzeti Bank tavaly októberben megjelent lakáspiaci jelentésének prognózisa. Amely szerint a lakossági megtakarítások az ingatlanbefektetések felé mozdulhatnak el.

Az ingatlan.com adatai szerint szeptember közepén Budapesten 512 ezer forint volt a használt lakások átlagos kínálati négyzetméterára, ami 17 százalékos növekedésnek felel meg egy év alatt. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a fővárosban idén szeptemberben az átlagos négyzetméterárak és bérleti díjak alapján a hozam több mint 5 százalékos volt.

Az ország más nagyvárosaiban pedig akár 6-8 százalékos hozam is elérhető.

Balogh László szerint a befektetési vásárlások az albérletárakat hosszabb távon mérsékelhetik, egyben stabilizálhatják. A kereslet lényegében adott az albérletpiacon, ami a nagyvárosokban felszívja a kínálatot. A befektetési lakásvásárlások miatti kínálatbővülés pedig lejjebb szoríthatja a bérleti díjakat.

„A hozamok még enyhe albérletár csökkenés mellett is kedvezőbbek lehetnek a többi megtakarításhoz képest. Nem beszélve arról, hogy a fővárosi és vidéki nagyvárosi ingatlanok felértékelődése ehhez extraként jöhet hozzá.” – tette hozzá a szakember.

Ha a meglévő megtakarítás nem elég egy lakás megvásárlásához, lakáshitellel még mindig jó befektetési alternatíva lehet a lakásvásárlás és az azt követő lakáskiadás. Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője azt mondta, hogy a legolcsóbb 10 vagy 20 évig fix törlesztőrészletű 10 millió forintos lakáshitelek teljes hiteldíjmutatója 5-6 százalékos. Ez havi 70 ezer forint körüli törlesztést jelent. Érdemes hitelfelvétel előtt átnézni a teljes kínálatot. A legdrágább lakáshitelek thm-je ugyanis meghaladhatja a 7-8 százalékot. Emiatt a teljes visszafizetendő összeg milliókkal lehet magasabb. Trencsán Erika szerint a megtakarításból és hitelfelvételből történő lakásvásárlás azért is jó alternatíva, mert a hiteltörlesztést teljes egészében vagy egy nagy részét a lakáskiadás bérleti díjából fedezni lehet. Így a hitel visszafizetése után egy tehermentes ingatlannal nőhet a vagyonunk.

A szakértő azt is elmondta, arra nem lehet számítani, hogy hirtelen több ezer milliárd forintnyi látra szóló betét hirtelen megjelenik a lakáspiacon. Ez ugyanis  a bankrendszerben és az ingatlanpiacon is komoly felfordulást okozna. Az egyelőre kérdés, hogy a megtakarításokból mekkora összeg találhat utat a lakáspiacra, de akár százmilliárdos összeg is szóba jöhet hosszabb távon.

Forrás: penzcentrum.hu
2017. 09. 19.