1995 óta a pénzpiacon

Nyugdíj-előtakarékosság

Nyugdíj-előtakarékosság

A nyugdíj-előtakarékosság kiemelt fontosságú, mivel sok nyugat-európai országhoz hasonlóan Magyarországon is öregedő társadalom.

Egyre több az idős korú lakos, míg a fiatal, munkaképesek aránya egyre kevesebb. A jelenlegi állami nyugdíjrendszerben az aktív korúak fizetik a mostani nyugdíjasok járulékát. Logikusan levezetve ez a mostani helyzet tarthatatlan, mivel egyre kevesebb aktív dolgozó kellene eltartson egyre több inaktív személyt.

Az egyetlen működőképes megoldás a hosszútávú öngondoskodás, melynek egyik formája a nyugdíj-előtakarékosság.

Mit is jelent a gyakorlatban a nyugdíj-előtakarékosság?

A Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ) egy értékpapírszámla. A számlán kizárólag értékpapír alapú befektetéseket lehet eszközölni, lekötések nem végezhetőek. Hozamot tudunk realizálni a számlán kereskedett értékpapírokon elért nyereséggel.

A Nyugdíj-előtakarékossági Számlán állampapírokat, az Alapkezelő által kezelt befektetési alapok befektetési jegyeit és a BÉT-en forgalmazott értékpapírokat vásárolhatja meg, valamint részt vehet a nyilvános forgalomba hozatal során értékesített értékpapírok jegyzésében és/vagy aukciójában.

  • Az állampapír egy teljesen biztonságos megoldás, de a nyugdíjtőkénk reálértékét csak kis mértékben tudjuk növelni vele.
  • Ha befektetési jegyben gondolkodunk, akkor különféle befektetési alapok ( regionális és iparági alapoktól kezdve a garantált és menedzselt alapokon át egészen az ingatlan alapokig) befektetési jegyeiből állíthatjuk össze portfóliónkat. Egy adott alap értékpapír összetételét az alap kezelője határozza meg, nekünk csak a befektetési stratégiánkhoz igazodó alap befektetési jegyét kell kiválasztanunk. A kockázatát és költségét tekintve magasabb mint az állampapíré, de hosszútávon a hozamelvárás is több a befektetési jegyekkel.
  • A részvények a legkockázatosabb és egyben a legnagyobb hozamkilátással rendelkező értékpapírok. Hosszú távon, nyugdíjra a részvény a legmagasabb hozammal kecsegtető megoldás, de tudni kell, hogy mikor érdemes megvenni és kiszállni egy adott részvényből.

Magas hozam + alacsony költség = maximális nyugdíj kiegészítés

Ahhoz, hogy maximális nyugdíj kiegészítésre tegyünk szert, a lehető legoptimálisabb értékpapír portfóliót kell kialakítani, amelyhez szükséges, hogy az alapvető közgazdasági összefüggésekkel tisztában legyünk vagy szakértőt vegyünk igénybe.

Ha szeretne Ön is megfelelően gondoskodni nyugdíjas éveiről, akkor mielőbb lépjen velünk kapcsolatba a megadott elérhetőségeinken!