1995 óta a pénzpiacon

Nyugdíjpénztár

Nyugdíjpénztár

Önkéntes nyugdíjpénztár? Miért jó az egyáltalán?

Az önkéntes nyugdíjpénztárak – mint azt nevük is jelzi – a saját elhatározásból indított spórolásra szolgálnak. Jelenleg ezzel együtt még az a jellemző, hogy az időskori takarékosság a munkáltatók által biztosított (ha biztosított) úgynevezett cafeteria rendszer keretében gyarapszik. A nehezedő körülmények miatt azonban ezen belül is egyre többen választják a gyors költést lehetővé tevő módokat. Aki olyan szerencsés, hogy jelentős a cafeteria kerete, ezen belül a cég 2016-ben legfeljebb havi 55,5 ezer forintot utalhat kedvezményesen önkéntes nyugdíjpénztári egyéni számlájára. Ehhez persze a tag maga is hozzátehet.

A pénztárak több mint tíz éves múltra tekintenek vissza, így már megkezdődtek a szolgáltatási kiadások is. Sokan szükségből számolták idő előtt fel megtakarításaikat. A kasszákhoz azonban egyre többen lépnek újonnan be, felismerve: érdemes félretenni idősebb napjaikra.

Miért előnyös Önnek az önkéntes nyugdíjpénztár ?

 • Mert nyomon követhetők a befizetései.
  Tagdíjbefizetéseit és a jóváírt hozamokat névre szóló egyéni számlákon tartjuk nyilván, amelynek egyenlegéről minden évben számlalevelet kap.
 • Mert örökölhető.
  Az egyéni számlán lévő összegre teljes mértékben kedvezményezett jelölhető. Amennyiben a pénztártag nem jelöl kedvezményezettet, úgy az örököst tekintik annak, így az évek során befizetett összeg nem vész el.
 • Mert adókedvezmény vehető igénybe.
  Személyi jövedelemadó (SZJA) bevallásához csatolt önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozatban rendelkezhet az Ön által 2016. évben befizetett tagdíj 20%-ának – maximum évi 150 ezer forintnak – önkéntes kölcsönös biztosítópénztárba történő átutalásáról.
 • Mert nálunk Öné a választás!
  Választható portfóliós rendszer!
  Az Önkéntes Nyugdíjpénztárban kockázatvállalási hajlandóságának megfelelően több befektetési stratégia közül választhat annak érdekében, hogy nyugdíjcélú megtakarítása az Ön elvárásainak leginkább megfelelő mértékben gyarapodhasson.
 • Mert a tagdíjfizetést a munkáltató átvállalhatja.
  A tagdíj átvállalásával a munkáltató segítheti dolgozóit az öngondoskodásban. Ezt egyre több cég teszi meg, mivel a tagdíjátvállalást költségként számolhatja el.
 • Mert a pénztárban felhalmozott vagyon a befektetések hozamaival gyarapszik és a hozam kamatadómentes.
 • Mert biztosabb alapokon áll a majdani nyugdíja.
  Az önkéntes nyugdíjpénztár által “több lábon áll” majdani nyugdíja. Mivel pénztártagként a nyugdíjjáruléka több helyre kerül, így nyugdíjasként a társadalombiztosításon felül (esetleg magánnyugdíjpénztártól) az önkéntes nyugdíjpénztártól is kap nyugellátást. Ez jelentősen megosztja a majdani nyugdíjjal kapcsolatos esetleges “kockázatokat”.