1995 óta a pénzpiacon

Start számla

Start számla

Babakötvény + Start Számla

A Magyar Állam támogatást nyújt a fiatal felnőttek önálló életkezdésének anyagi megalapozása céljából minden, 2005. december 31. napját követően született gyermek részére.

Az életkezdési támogatás, más néven babakötvény – jelenleg 42.500 forint – igénylésére nincs szükség. A Magyar Államkincstár automatikusan nyit egy számlát a gyermek részére és azon külön kérés nélkül helyezi el a támogatás összegét. Erről postai úton értesítést küld.

Szülőként ezt kiegészítve lehetőség nyílik ún. Start számla nyitására, ahol biztonságos állampapír vásárlás révén gyakorlatilag 19 évig kölcsön adja gyermeke majdani pénzét az államnak. Ezért cserébe kedvező kamatot kap és állami támogatásban részesül.

Az Államkincstári Start-számla nyitás további előnyei:

 • Évente a befizetések 10%-ának megfelelő, de legfeljebb évi 6.000 Ft állami támogatás jár (rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult esetén az állami támogatás 20%, de maximum 12.000 Ft, nevelésbe vett gyermekek esetében pedig a nevelésbe vétel időszakával arányos, maximum 12.000 Ft támogatás jár).
 • Az életkezdési támogatás összege a hozamokkal együtt automatikusan Babakötvénybe fektetődik, mely a magyar állami garancia miatt hosszú távon is biztonságos befektetés.
 • A számlán jóváírt összes befektetés (tőke és támogatások), valamint az éves kamatok automatikusan a gyermek születési évéhez igazodó sorozatú Babakötvénybe kerülnek befektetésre.
 • A számla vezetéséért, más számlavezetőtől történő átvételért, a megbízások teljesítéséért és a kifizetésért a Kincstár semmilyen díjat nem számít fel.
 • A gyermek 18. életévének betöltéséig keletkezett megtakarítás és hozam mentesül mindennemű adó, járulék és illeték alól.
 • WebKincstár, illetve MobilKincstár elektronikus szolgáltatások segítségével ügyeit kényelmesen – akár otthonról is – intézheti.

Mibe fektetik a pénzem?
A babakötvény megvételekor gyakorlatilag egy 19 éves futamidejű állampapírt vásárol a rendszeres befizetéseidből.

Milyen kamatot fizet?
A babakötvény + start számla kombinációval az infláció mértéke + 3% éves kamattal számolhatunk.

Mikor férhetek hozzá a babakötvényhez?
A babakötvény + start számlán összegyűjtött pénzt, és a kamatokat leghamarabb a gyermek 19. életévében veheti fel.

Mire költheti el az összegyűjtött pénzt?
A Start számla, azaz a babakötvény lejáratkori összege a következő célokra fordítható a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló 2005. évi CLXXIV. törvény rendelkezése értelmében:

 • tanulmányok,
 • lakhatás,
 • pályakezdés,
 • gyermekvállalás feltételeinek megteremtése,
 • jogszabályban meghatározott más cél (ezt – egyfajta kiskapunként – a törvényalkotók nyitva hagyták a babakötvény lejáratkori felhasználhatóságának későbbi bővíthetősége céljából).

Hol és hogyan tudok START számlát nyitni , illetve babakötvényt vásárolni?
Start számlát kizárólag a Magyar Államkincstárnál lehet nyitni, illetve itt élhet a babakötvény vásárlási lehetőséggel is.