1995 óta a pénzpiacon

Történelmi értékpapírok

Történelmi értékpapírok

A dematerializált vagyis elektronikus módon előállított értékpapírok világában érdekességnek számítanak és nagy látványosságnak örvendenek a korábbi századokban kibocsátott különféle most már történelmi értékpapírok.

Nincs is szebb látvány annál, mint amikor teljesen egyedi, szép grafikákkal készült történelmi értékpapírok lógnak keretezve a falon. Ezek a régi értékpapírok kézbe vehetőek. Bárki megcsodálhatja szépségüket, ötletes egyedi grafikai megoldásaikat. Nem véletlen, hogy egyre gyakrabban találkozunk bankok, biztosítók, különféle pénzintézetek, üzlethelyiségek, hivatalok vagy akár egyszerű irodák, sőt otthonok falain is bekeretezett dekoratív értékpapírokkal.

Sajnos a történelmi értékpapírok gyűjtése ma még a különleges hobbik közé sorolható. Kevés a gyűjtő, nincs katalógus, és elenyésző az ezzel a témakörrel foglalkozó szakkönyvek, illetve bemutató albumok száma.

Weboldalunk is csak ízelőt, úgymond egy kis „kostolót” ad ebből a rendkívül gazdag anyagból.

magyar-altalanos-koszenbanya-200-pengo-1926-reszveny-történelmi értékpapírok  magyar-nemzeti-bank-reszveny-100-aranykorona-1924-reszveny-történelmi értékpapírok

polgari-takarekpenztar-reszveny-500-korona-1912-zalaegerszeg-történelmi értékpapírok  zalaegerszegi-kozponti-takarekpenztar-4000-korona-1924

A régi részvények mind egy-egy történetet mesélnek el. Minden részvényen legalább egy eredeti aláírásnak szerepelnie kell, gyűjtői szempontból egy-egy híres ember aláírása érdekes és kifejezetten értékes lehet.

További linkek azok számára, akik többet szeretnének megtudni erről a témáról:

OTP Bank Pénzügytörténeti Gyűjtemény
Történelmi értékpapírok webáruháza