1995 óta a pénzpiacon

Újabb szigorítások várhatók kazáncsere esetén

Újabb szigorítások várhatók kazáncsere esetén

2018. szeptember 26-ától újabb szigorítások várhatók kazáncsere kapcsán, melyek
főként a társasházakban élőket érintik. Megszűnik a turbós kazánok helyére felszerelhető ErP
minősítéssel rendelkező TURBO kondenzációs készülékek gyártása, illetve a szigorított
nitrogén-oxid (NOx) kibocsátási érték miatt az eddig ErP minősítéssel elfogadott
hagyományos kéményes készülékekben is jelentős műszaki átalakítás szükséges. Emiatt
előreláthatólag komoly áremelkedés várható.

A 813/2013/EU és a 814/2014/EU kazáncsere-rendelet értelmében 2016. július 1-jétől
kizárólag ErP minősítéssel ellátott gázkazánok szerelhetők fel. Az egyéni fűtési rendszerrel
rendelkező családi házaknál és lakásoknál már az elmúlt két évben sem volt apelláta,
kizárólag kondenzációs kazánt telepíthettek. Az olyan társasházi lakások viszont, amelyek
gravitációs gyűjtőkéménnyel rendelkeznek, 2018 őszéig türelmi időt kaptak.

A szeptember 26-án hatályba lépő rendelkezések szerint a gyártóknak meg kell szüntetniük a magyar piacon 2017 februárjában megjelenő, turbós kazánok helyére kéményátalakítás nélkül felszerelhető TURBO kondenzációs ErP kazánok forgalmazását. Ezek engedélyeztetése és átvétele eddig sem volt problémamentes, sokszor komoly akadályba ütközött, aki így próbált megfelelni az EU-s rendeletnek, de több mint 700 db ilyen gázkészülék működik 2017-óta hazai gyűjtőkéményeken engedélyezve – magyarázta Patonai Roland, a Szerelvénybolt Kft. tulajdonosa.

A másik kategória, ahol komoly változások várhatók, a jelenlegi kazánpiac kb. 5 százalékát jelentő, 10 kW-os vagy az alatti fűtőkészülékek és a 30 kW névleges teljesítményű vagy az alatti hagyományos kombi kazánok. A jelenleg kapható, ErP jelzéssel jelölt pár terméknél ugyanis komoly műszaki fejlesztéseket kell végezniük a gyártóknak ahhoz, hogy megfeleljenek a szeptembertől hatályba lépő, szigorított 56 mg/kWh-ás NOx-kibocsátási értékeknek.

Az őszi termékváltást követően így a készülékek ára akár 10 százalékkal is magasabb lehet a jelenlegieknél, azaz megközelítőleg elérheti a belépő szintű kondenzációs kazánok árát.

A szigorított NOx-kibocsátás minden gázkazántípusra egyöntetűen vonatkozik, melynek a jelenleg kapható kondenzációs kazánok közül sem felel meg mindegyik.

Elsősorban a kondenzációs kazánok piacán érezhető az EU-s rendelet hatása, mely 2017-ben több mint 10 százalékos növekedést ért el. A szabályozás kötelező ereje nagy nyomást gyakorolt főleg azokra, akik az előző készülékük meghibásodása miatt kénytelenek voltak váltani. A piac ilyen szintű bővüléséhez a 2017 nyarán kiírt Otthon Melege Program is nagyban hozzájárult, azokat is energiahatékonyabb készülék telepítésére sarkallta, akik nem voltak erre közvetlenül rákényszerítve.

Ugyanakkor sokan még mindig a halogatás lehetőségét keresik, pedig már most jól látszik, hogy nagyságrendileg 15 százalékot spórolt, aki 2-3 éve meglépte a kondenzációs kazáncserét.

Az alsó kategóriás kondenzációs kazánok ára minimálisan csökkent az elmúlt 2 évben, a közép- és felső kategóriás készülékek viszont kb. 10 százalékkal drágábban kaphatók jelenleg.

Sokan nem tudták vagy nem akarták finanszírozni az akár milliós átalakítási költségekkel járó kondenzációs kazánra való átállást. Ennek hatására 2017-ben majdnem megduplázódott az elektromos kazánok eladása az előző évhez képest. Az elsődleges érv az elektromos kazán mellett a gyors és adott pillanatban kisebb költséggel és macerával járó telepítés, mivel így megspórolható az engedélyeztetéssel, átalakítással járó idő, valamint annak akár milliós költsége is.

Jól jönne a kazánvásárláshoz egy kedvező finanszírozás?

Önerő nélkül, 30%-os állami támogatással, kiszámítható törlesztéssel mindez megvalósítható.
Kérj ajánlatot az info@lakastakarekpenztar.org e-mail címen vagy keresd fel a Lakástakarék
honlapját.

Forrás: https://24.hu
Dátum: 2018. 02. 08.